Iz strani pridelovalcev in članov društva pridelovalcev haskap jagod je prišla pobuda, da skupaj z strokovnjaki in svetovalci raziščemo možnosti za predelavo haskap jagode v alkoholno pijačo. Takega produkta na tržišču ni in večina kmetijskih gospodarstev iz ne-vinorodnih območij nimajo niti osnovnih enoloških znanj oziroma je njihovo znanje o predelavi sadnih vin zelo majhno.
Tako smo bili v zadnjem letu del enoletnega pilotnega projekta PA-HAS (Pilotna alkoholna pijača z uporabo haskap jagod), kjer smo skupaj z ostalimi osmimi partnerji razvili nov produkt – mirno sadno vino z uporabo haskap jagod, opisali splošna navodila in smernice za pridelavo omenjenega novega produkta in organizirali usposabljanje za partnerske kmetije. Ključna aktivnost projekta je bila, da smo izvedbo novega produkta testirali na štirih kmetijskih gospodarstvih. Mi smo bili eden izmed njih in moramo ob tej priliki izraziti hvaležnost za to zelo dobro izkušnjo.
Rezultati testiranj fizikalno kemijskih parametrov so pokazali, da dodajanje soka iz haskap jagod pomembno spremeni lastnosti sadnega vina že pri deležu 5%. Polovica kmetij bo s pridelavo novega produkta nadaljevala, polovica pa mogoče. Pridobljena pijača izkazuje veliko potenciala za prenos v redno predelavo. Zaradi svoje značilne barve in okusa ima velik tržni potencial.
Več o projektu najdete na tej podstrani. Lahko si pogledate publikacijo ali video projekta, ki vsebujeta pridobljena znanja in rezultate PA-HAS projekta.
Projekt je financiran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije.