Rezultati in pridobljena znanja projekta PSSJP

Projekt PSSJP – Preizkušanje specialnih sort jablok za predelavo se približuje h koncu.

V sklopu projekta smo izbrali in uvozili tri specialne sorte jabolk iz Anglije: Dabinett, Three Counties in Tremlett’s Bitter. Zgodaj spomladi 2021 smo zasadili dva poskusna nasada (praktični preizkus pilotnega projekta), enega na področju Sadjarske kmetije Pečar, ki je za 60 sadik skrbela po načelih integrirane pridelave, in drugega na posestvu Ekološke kmetije Mahne, kjer je potekalo gojenje 42 sadik po načrtih ekološke pridelave. V treh letih projekta smo v nasadih opazovali rast in razvoj dreves, prisotnost bolezni, odzive na podnebne razmere in vrednotili pridelek.

V času trajanja projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih sort. Ugotovili smo, da so preizkušene specialne sorte za predelavo v jabolčno vino primerne za pridelavo na našem ozemlju ter v našem podnebju. Sorte so manj občutljive na bolezni in so se v času projekta vsem nevšečnostim navkljub dobro obdržale. Za bolj obsežne rezultate bi bilo potrebno daljše časovno obdobje opazovanja in predvsem vsaj nekaj normalnih rastnih sezon oz. ”povprečnih” sadjarskih letin.

Več o rezultatih in pridobljenih znanjih projekta si lahko preberete v javno dostopni publikaciji (povezava do PDF dokumenta).